In 2023 zijn we gestart met de renovatie van de rotstuin op landgoed Twickel. De fraaie rotstuin is aangelegd vanaf 1932 door mevrouw M.A.M.A. barones van Heeckeren van Wassenaer – gravin van Aldenburg Bentinck (1879-1975).  

Rotstuinen zijn begin 20e eeuw in de mode. Tuinarchitect John Bergmans beschreef in 1928 het begrip rotstuin als een gelegenheid om rotsplanten met hun verschillende behoeften een gunstige groeiplaats te geven. De barones gebruikte de streekeigen Bentheimer zandsteen brokken als basis. Oude bouwonderdelen van het kasteel als sokkels en pinakels kregen een plek tussen los gestapelde muurtjes en gemetselde trappen. De beplanting van haar, toen nog zonnige rotsborder ontwierp ze ook zelf, ze gebruikte hierbij een groot sortiment aan vaste planten, alpenplanten, heesters, bollen en eenjarigen met vrolijke kleuren. Inmiddels zijn de vele dwergconifeertjes en heesters uitgegroeid tot een schaduwachtige setting. De grote verzameling rotsplanten is in de loop van jaren uitgedund.

In 1992 heeft onze collega Trudi Woerdeman de aanleggeschiedenis van deze rotstuin onderzocht en tal van aantekeningen van de barones gerangschikt en geanalyseerd. Haar opschrijfboekjes met favoriete planten en haar bestellingen bij kwekers vormen nu de basis voor de beplantingsplannen die we voor deze renovatie uitwerken.

In het voorjaar van 2023 is de eerste rotsborder weer opnieuw aangelegd, in 2024 volgt de eigenlijke rotstuin met de droge stapelmuren en de oeverbeplanting langs de vijver.