Het Park is een van de oudste stadsparken van Rotterdam. Het ligt aan de Maas bij de Euromast  tegen de binnenstad aan. Het rijksmonumentale Park is voor de Rotterdammers van grote waarde. Het is een populair wandel- en recreatiegebied, biedt stadsnatuur en is een populaire festivallocatie.

Het Park heeft een sterk gelaagde geschiedenis. De grond met daarop een kleine buitenplaats werd in 1851 door de gemeente aangekocht om er een slachthuis op te zetten. Uiteindelijk werd besloten tot een openbaar wandelpark. De tuinarchitecten J.D. Zocher jr. en zijn zoon L.P. Zocher maakten een ontwerp in Landschapsstijl. Rond 1880 werd Het Park uitgebreid met de ernaast gelegen buitenplaats De Heuvel, vermoedelijk ook ontworpen door de Zochers.

In de tweede helft van de 20e eeuw vonden in het Park grote tentoonstellingen plaats. In 1960 werd hier de eerste editie van de Floriade gehouden. Voor deze wereldtuinbouwtentoonstelling moest een groot deel van het Park op de schop. Verschillende nieuwe tuindelen werden aangelegd, zoals de Oudhollandse tuin, de Rododendronallee en de heemtuin naar ontwerp van C.P. Broerse.

Door het toenemend recreatief gebruik en achterstallig onderhoud heeft het park de laatste decennia van de 20e eeuw aan kwaliteit ingeboet. Vanaf 2013 zijn plannen gemaakt voor een herstel en renovatie. Drie jaar geleden zijn de eerste plannen uitgevoerd. Het herstel wordt mede gefinancierd door Stichting Droom en Daad en voor het beheer is er een aparte Stichting Het Park opgezet.

Samen met onze collega’s Klaas de Boer en Jan Holwerda zijn we als adviseur betrokken bij de renovatie en hebben we een beheerplan opgesteld. Door met het enthousiaste hoveniersteam een periodieke ronde te maken wordt het beheerplan in praktijk omgezet.  

Komend jaar gaan we samen met SB4 ook een herstelplan maken voor de heemtuin van Broerse.