De familie van Donkelaar is afkomstig van de boerderij Groot Donkelaer in de Gelderse vallei (+/- 1650). Omstreeks 1770 is Jan van Donkelaar hovenier te Maarssen. Hij verhuist rond 1800 naar Dordrecht waar zijn zoons en kleinzoons vrijwel allemaal het hoveniers of tuinmansambacht uitoefenen. In dezelfde periode vertrekt zijn neef Andries naar Leuven waar hij opklimt tot hortulanus van de botanische tuinen van Leuven en Gent. Hij was de eerste kweker van dubbelbloemige Dahlia’s en heeft ook de eerste Epimedium’s gekruist. Naar hem zijn verschillende planten vernoemd zoals de cactus Selenicereus donkelaarii en Camellia ‘Donkelaarii’.

Bloemkwekerij aan het Laantje
Jacobus van Donkelaar, achterkleinzoon van bovengenoemde Jan en tuinbaas van het landgoed Trompenburg (het huidige Arboretum in Rotterdam) koopt in 1898 de bloemkwekerij aan het Laantje1 in Werkendam. Zijn zoon Huibrecht vestigt zich hier als bloemist en specialiseert zich in de aanleg en het onderhoud van tuinen en het leveren van ‘Bloemwerken voor alle gelegenheden’.

In 1925 neemt Apollus de bloemisterij van zijn vader over. Hij begint met het kweken van tuin- en kamerplanten en bouwt ook een bescheiden cactusverzameling op. ‘Oma Bets’ draagt op de achtergrond de zorg voor de nodige inning van de rekeningen.

Bloemisterij Multiflora
Huibrecht,  zoon van Apollus en Bets van Donkelaar neemt de cactuskwekerij in 1958 over. Samen met zijn echtgenote Hanna groeit de kwekerij uit tot een, bij verzamelaars over de hele wereld, bekende sortimentskwekerij van succulenten met een botanische collectie van zo’n 10.000 soorten cactussen, vetplanten en tropische planten.

Naast de cactuskwekerij is Huib actief in de bloemisterij. Zijn bloemstukken in de, voor die tijd kenmerkende kleurtinten oranje en paars, zijn zeer geliefd. Ook weten veel trouwparen zijn goede kwaliteit bruidsboeketten te waarderen. Zoon Ruurd groeit op in het bedrijf en helpt zowel zijn grootvader mee met de kweek van plantgoed en de hovenierstak als zijn vader met de bloemisterij en de succulenten.

Plantentuin van Donkelaar
Begin jaren ‘80 groeit de belangstelling voor tuinen en vijvers. Er is veel werk en omzet te behalen. Het hoveniersbedrijf wordt uitgebreid en de kwekerij verandert in een kleinschalig tuincentrum met een groot sortiment tuin- en vijverplanten. In deze tijd is ook de omvangrijke collectie planten van de Zijdeplantfamilie (Asclepiadaceae) op zijn hoogtepunt. Door expedities van medewerkers van het Leids Herbarium groeit de collectie wasbloemen of Hoya’s. Ook zelf verzamelen Ruurd en zijn partner Deyke op verschillende reizen door Indonesië. Het taxonomisch (naamgeving) onderzoek naar deze groep doen ze in nauwe samenwerking met het Rijksherbarium en de Hortus Botanicus te Leiden en enkele specialisten op dit terrein elders in de wereld.

In 1993 wordt dochter Karlijn (Carlina) geboren en daarna nog een zusje, Linne (Linnaea). De beide dames krijgen, als vanzelfsprekend, ook een bloemennaam. Karlijn en Linne groeien tussen duizenden verschillende soorten planten op. Van vijverplant tot zeldzame hoya’s tot rozenboeketten, het tuincentrum en de succulentenkwekerij beleefde in die tijd zijn hoogtepunt. Door de toegenomen concurrentie werd het uiteindelijk lastig om in alle disciplines uit te blinken. Een moeilijk besluit werd genomen, het tuincentrum stopt in 1999. De Hoya-collectie verhuisd naar de kassen van de botanische tuin in Leiden.

Buro Vis a Vis
In 1994 start Ruurd, samen met Emiel Versluis en Margo van Beem, het tuinontwerpbureau Buro Vis à Vis. Na enkele jaren splitst Buro Vis à Vis zijn activiteiten. Emiel en Margo vestigen zich als Vis a Vis ontwerpers in Woudrichem. Vanaf deze tijd gaat Ruurd zich vooral richten op het ontwerpen en aanleggen van natuurlijke tuinen. 

Van Donkelaar groenadvies
Naast particuliere tuinen komen ook grotere projecten in beeld. Het accent bij al deze projecten ligt vooral op de toepassing van beplantingen. Door Ruurd’s belangstelling voor historie en in lijn met de familiegeschiedenis komt ook het historisch groen in beeld. Hiernaast is Ruurd jarenlang enthousiast voorzitter van de vakgroep Wilde Weelde. Naast de zorg voor de kinderen studeert Deyke aan de avondpabo en gaat lesgeven op een school voor speciaal onderwijs.

In 2008 verruilen Ruurd, Deyke en Karlijn en Linne het vertrouwde plekje in Werkendam voor de natuur in Koekangerveld. Veel planten zijn meeverhuisd, onder andere de, door opa Pol in 1926 aangekochte Trichocereus, ‘Opa cactus’ genaamd. Dit exemplaar heeft de oorlog én de watersnoodramp overleefd en geniet nu van zijn pensioen.  Anno 2020 staan onze kinderen inmiddels allang op eigen benen. Ruurd en Deyke werken weer samen in Van Donkelaar groenadvies.